مدیریت جوجه گوشتی:24 ساعت اول زندگی

مدیریت جوجه گوشتی:24 ساعت اول زندگی

سالانه بیش از 30 بیلیون جوجه گوشتی در سراسر جهان تولید می شوند. 15 بیلیون آنها در آمریکا تولید می شوند. به دلیل تمایل صنعت طیور به سمت تولید متراکمتر و افزایش اتوماسیون ، جوجه های تازه هچ شده در 24 ساعت اولیه پس از هچ در معرض تعداد زیادی عوامل استرس زا قرار می گیرند. این اثرات مضر در ساعات اولیه حیاتی پس از هچ می تواند سبب افزایش درصد مرگ و میر زود هنگام شود. همچنین این عوامل استرس زابر عملکرد نهایی موثر می باشند در نتیجه سبب کاهش وزن نهایی ، افزایش ضریب تبدیل و افزایش هزینه به ازای هر کیلوگرم گوشت تولید شده می شوند. بدون توجه به جزئیات ، موفقیت و سودآوری قابل تحقق نمی باشد.

بیوسکوریتی

عدم سلامتی برابر است با عدم منفعت. هر پرورش دهنده واقعی جوجه گوشتی ، جوجه هایی با بالاترین کیفیت ممکن را خریداری می کند و جوجه های ضعیف ، بیمار ، دارای تنش ، کم وزن یا دهیدراته را در سالن با تراکم بالا قرار نخواهد داد. جوجه هایی که به فارم می رسند باید در سلامتی بوده و پس از آن تضمین آلوده نشدن آنها تا حد امکان ضروری ست. این به مفهوم آن است که فارم باید کاملا شسته شده و ضدعفونی شود واین اعمال در حداقل زمان پیش از رسیدن گله جدید صورت می گیرد. جوجه های سالم پس از ورود به محیط آلوده می توانند به سرعت آلوده و بیمار شوند. تولیدکنندگان موفق تشخیص می دهند که تلفات به دلیل بروز بیماری در شرایطی با اجرای ضعیف اصول بهداشتی بیشتر از سالن هایی می باشد که پیش از ورود جوجه ها تمیز و ضدعفونی شده اند. پس از ورود جوجه، اعمال بیوسکوریتی باید شدیدا توسط تمام افراد رعایت شود. ممانعت از ورود بازدیدکنندگان غیر ضروری یا غیر مجاز ضروری ست. اگر فارمی نیاز به بازدید دارد ، قبل از ورود به فارم ، تعویض کامل لباس ها یا دوش گرفتن الزامی ست. سالن ها به ترتیب از سالن حاوی جوانترین جوجه ها تا سالن حاوی مسن ترین آنها بازدید می شوند. همچنین بازدید از سالن های آلوده در آخرین مرحله باید صورت گیرد. خرید جوجه های سالم و حفظ سلامتی آنها در طول چرخه تولید آسانتر و کم دغدغه تر می باشد. بخش مهمی از هر برنامه بیوسکوریتی این است که جوجه های هچ شده در هچری بطور مناسب واکسیناسیون شوند. هدف از واکسیناسیون ، کمک به جوجه ها در توسعه مقاومت آنها در مقابل بیماری های خاص می باشد نه افزودن استرسی به سایر استرس ها در طی روزهای اولیه زندگی ، واکسیناسون تنها با واکسن های مورد نیاز و توزیع آنها بر اساس آنچه توصیه شده است ، صورت می گیرد.

مهمترین بخش زندگی جوجه

24 ساعت اول زندگی جوجه های گوشتی مهمترین بخش زندگی آنها می باشد. سالن ها باید اماده بوده و یک روز قبل از رسیدن جوجه سرکشی شوند. در ادامه برخی پارامترهای اساسی که باید قبل و در طول ساعات اولیه زندگی جوجه گوشتی جهت داشتن آغاز و پایانی خوب مورد توجه قرار گیرد ، آمده است.

بهبودهای ژنتیکی

در دو دهه اخیر ، سن تولید جوجه گوشتی 2 کیلوگرمی از 60 روز به کمتر از 40 روز کاهش یافته است. یعنی هفته اول زندگی جوجه گوشتی امروزی 20 درصد کل زندگی جوجه را در بر می گیرد در حالیکه در 20 سال گذشته تنها 10 درصد آنرا تشکیل می داد. این رشد سریع ، مدیریت در طی هفته اول زندگی را می طلبد. کاهش در عملکرد به دلیل مدیریت نامناسب قابل جبران نیست زیرا فرصتی وجود ندارد.

کیفیت هوا

پس از بیوسکوریتی ، عامل مهم بعدی تامین هوای تازه ، گرم و با کیفیت و غنی از اکسیژن برای جوجه های تازه هچ شده می باشد. طبیعتا نای جوجه ها به هنگام حمل در سینی ها و در جعبه ها آزرده می شود. اغلب جوجه ها در طی هچ ، در معرض گاز فرمالدئید و هوای آلوده قرار می گیرند. اطمینان از بهینه بودن کیفیت هوا برای جوجه ها و عدم وجود سطوح غیرقابل قبول دی اکسیدکربن و آمونیاک مهم می باشد. مقادیر اضافی این محرک ها می تواند سبب افسردگی ، دهیدراته شدن ، لاغری و سرانجام مرگ شود. تهویه ضعیف می تواند باعث تجمع مونوکسیدکربن و رسیدن به سطوح سمی شود. سمیت سبب شرایط برگشت ناپذیری می شود که نمی تواند با تهویه اضافه تصحیح شود. تامین هوایی با کیفیت قابل قبول هنر است. هدف ، تامین هوای تازه برای جوجه ها بدون ایجاد سرما و کوران برای آنها و اتلاف انرژی گرمایی ست. سرپرست فارم جوجه گوشتی باید بداند چگونه سالن را جهت فراهم نمودن هوای تازه و گرم دایمی و صرف نظر از شرایط هوایی بیرون از سالن مدیریت نماید.

دمای برودینگ

چرخه تولید جوجه گوشتی کوتاه است. جوجه های گوشتی در نیمی از زندگی خود دارای سیستم تنظیم دمای توسعه نیافته می باشند که نمی تواند دمای داخلی بدن را به هنگام قرار گرفتن در معرض دماهای خارجی تنظیم کند. بنابراین ، برودینگ مناسب حیاتی ست و رشد بهینه در طول اولین روزهای زندگی با دوره رشد جوجه در ارتباط خواهد بود. اعمال مدیریتی باید بسته به شرایط آب و هوایی و شرایط جغرافیایی محل اصلاح شود. با این وجود ، باید دمای 33-31 درجه سانتیگراد برای تمام جوجه های بدون استثنا تامین شود. آزمایشات انجام شده نشان داد  در جوجه های پرورش یافته با دماهای کمتراز این مقادیر ، کاهش رشد ، راندمان خوراک بالاتر و افزایش مرگ و میر دیده شد (جدول 1). هزینه تولید هر پوند گوشت در دماهای برودینگ زیر حد اپتیمم ، 6/1 سنت افزایش یافت. در صد مرگ و میر برای جوجه های مذکور بیش از 8 درصد بود که 5 درصد آن به دلیل آسیت بود. قبل از رسیدن جوجه ها ، دما در ناحیه برودینگ توسط دماسنج دیجیتال بررسی شود. دما در سطح 2 سانتیمتری بستر اندازه گیری شود. بعد از ورود جوجه ها ، رفتار آنها و الگوی توزیع آنها در سالن ، چگونگی دما و تهویه را نشان می دهد. در واقع ، نیازی به تجهیزات پیشرفته وجود ندارد ، زیرا رفتار جوجه ها نشان دهنده هر گونه مشکلی خواهد بود مدیران فارم نیاز به درک و تشخیص رفتار جوجه ها در هنگام آسایش و استرس دارند.

آب

جوجه ها می توانند به میزان 100 ساعت یا بیشتر محروم از آب و خوراک باشند. در این مدت آنها از بقایای مواد مغذی کیسه زرده خود استقاده می کنند. با این وجود ، محدود کردن عمدی آب و خوراک توصیه نمی شود. بطور ایده آل ، جوجه ها باید در کمتر از 8 ساعت پس از هچ به آب و خوراک دسترسی داشته باشند. تاخیرهای طولانی تر می تواند منجر به دهیدراتاسیون جوجه شود. در صورت پیش بینی تاخیرهای طولانی hydrant مغذی تجاری وجود دارد که می تواند به هنگام آنتقال جوجه ها به فارم در باکس ها قرار بگیرد. کیفیت ، تمیزی و دمای آب باید پیش از ورود جوجه کنترل شود. آب آلوده می تواندسبب انتشار بیماری و ایجاد اسهال شود که منجر به دهیدراتاسیون و مرگ گله های جوان می شود. اگر انتقال پرندگان به مدت طولانی انجام شده باشد ، پیشنهاد می شود در 4-3 ساعت اول آب و سپس خوراک در دسترس جوجه ها قرار گیرد. به عبارت دیگر ، ضروریست که جوجه ها به محض ورود برای مصرف آب تشویق شوند. برخی از مدیران در چند ساعت اول زندگی شکر به آب اضافه می کنند (4 درصد محلول). شکر به تجدید انرژی جوجه ها کمک کرده و جوجه ها را به مصرف خوراک تشویق می کند. همچنین آب شیرین می تواند روده جمع شده جوجه را نرم نموده و سطح داخلی دستگاه گوارش را برای دریافت خوراک آماده سازد. پس از افزودن شکر ، افزودن مکمل ویتامینی به آب در 3 ساعت اول زندگی جهت تقویت جوجه توصیه می شود. به استثنای زمان واکسیناسیون ، آب آشامیدنی باید به میزان کافی کلر زده باشد. میزان کلر در سطح آبخوری ها باید ppm 1 در آبخوری های نیپل ، ppm 2 در آبخوری های پلاسن و ppm 3 در آبخوری های trough باشد.

محیط

محیط جوجه های تازه هچ شده باید تا حد امکان محصور باشد. این محیط باید با محیطی که برای نوزاد انسان فراهم می شود ، مقایسه شود و باید راحت ، تمیز و گرم باشد در 24 ساعت اولیه توجه کامل به جوجه ها شود.

تراکم تجهیزات

پیش از ورود جوجه ها ، مدیر فارم باید مطمئن شود که ناحیه برودینگ کاملا آماده بوده و برای تعداد جوجه های در راه کافی باشد. این توجه شامل فضای بستر کافی ، دانخوری ، آبخوری ، مواد بستر تازه و با کیفیت بالا در ناحیه برودینگ و غیره می باشد. بعلاوه ، تعداد کافی دانخوری و آبخوری و توزیع مناسب آنها حیاتی است.

کیفیت بستر

توجه به شرایط بستر باید دائمی باشد. بستر قدیمی ، کلوخه شده ، خیس یا گرد و خاکی باید با بستر تازه و با کیفیت بالا تعویض شود. هدف از تعویض بستر ، کاهش قرار گرفتن جوجه ها در معرض سطوح بالای آلودگی در چند ساعت اول است که سیستم ایمنی هنوز نابالغ می باشد ، نوع بستر ، دما ، بافت و رطوبت می توانند بر بقا و پیشرفت جوجه تاره هچ شده اثر گذارند. جوجه ها می توانند مقدار زیادی از دمای بدن خود را از طریق پوست پاهایشان در تماس با بستر از دست دهند. بنابراین ، بستری که پیش از ورود جوجه ها بطور مناسب گرم مشده باشد ، می تواند سبب کاهش سلامتی و در نتیجه بقای جوجه شود. در مکان های سرد ، همراه با گرم نمودن ناحیه برودینگ برای حداقل 24 ساعت قبل از رسیدن جوجه ها ، از گرم شدن بستر نیز مطمئن شوید ، برای بررسی دمایی بستر می توان از یک دماسنج استفاده نمودیا بطور ساده تر ، از طریق لمس پای جوجه و ارزیابی دمای آن ، دمای بستر را تعیین نمود.

خوراک و آب

مدیریت همچنین شامل توجه به قابلیت دسترسی خوراک و آب با کیفیت بالاست. آب باید همدما با محیط بوده واندازه ذرات خوراک برای جوجه اپتیمم باشد. 85 درصد بدن جوجه تازه هچ شده از آب تشکیل شده است. با اتلاف 10 درصد آب بدن جوجه از گله حذف شده و در صورت 20 درصد دهیدراتاسیون جوجه می میرد. دسترسی سریع جوجه به مقدار کافی آب مهم می باشد. این مطلب باعث افزایش مصرف خوراک و بهبود وزن بدن خواهد شد. اگر آب و خوراک به میزان کافی مصرف شود و دمای برودینگ مناسب بوده و هوای با کیفیت بالا فراهم شود ، وزن جوجه در هفت روزگی 4 برابر خواهد شد. برای نظارت بر مصرف کافی خوراک ، انتخاب تصادفی جوجه ها و لمس چینه دان های آنها توصیه می شود. چینه دان ها باید کاملا پر باشند. اگر چینه دان نیمه خالی باشد ، باید مشکلی در مدیریت وجود داشته باشد و نکات گفته شده در بالا باید به دقت مورد بررسی قرار هیچگاه برای اصلاح اشتباهات دیر نیست اما پیش از اصلاح اشتباه ، مشکل باید مشخص شود.

نتیجه

قبل از ورود جوجه ها ، سالن باید به دقت بررسی شود. پس از یک شروع ضعیف ، زمان کمی برای جبران رشد جوجه گوشتی که مدت زندگی آن تنها 1000 ساعت است ، وجود دارد . بنابراین ، هر ساعت 1/0 درصد زندگی جوجه را دربر می گیرد. در یک دوره 24 ساعته ، 4/2 درصد عملکرد می تواند از دست رود. بسیاری از تولید کنندگان می دانند که اتلاف عملکرد روز اول یا هفته اول در عملکرد نهایی منعکس خواهد شد.

جدول 1-اثر دماهای برودینگ مختلف بر روی عملکرد جوجه های گوشتی نر و ماده در 24 روزگی

 

پارامترها

32-31 درجه سانتگراد

خنک

سرد

وزن بدن در 7 روزگی (گرم)

11/138

10/129

78/120

وزن بدن (گرم)

98/2335

47/2298

38/2258

وزن بدن (پوند)

145/5

063/5

974/4

ضریب تبدیل

803/1

829/1

862/1

میانگین افزایش وزن روزانه (گرم)

62/55

73/54

77/53

درصد حذف

42/0

92/2

75/3

درصد آسیب

67/1

67/1

00/5

درصد کل تلفات

92/2

83/5

33/8

شاخص 24 روزگی

42/299

72/281

68/246

افزایش هزینه در برابر کنترل (سنت)

00/0

78/0

66/1

 

 
نظرات شما
  •  

    محمد حسن پور گفت : ۹۰/۰۸/۰۹

    خلاصه بود اما کامل بود و منطبق با واقعیت

    پاسخ...
  •  

    سیداسداله علی نتاج ساداتی گفت : ۹۰/۰۸/۲۴

    با تشکر از سایت خبری و علمی خوبتون من دانشجوی کارشناسی علوم دامی از دانشگاه علوم کشاورزی هستم و در زمینه پرورش مرغ گوشتی تجربه زیادی دارم و مطالبی که شما در سایت قرار دادید بسیار عالی هستش امیدوارم که همشه سایت شما پا برجا و در راه ارتقاء باشه!

    پاسخ...
  •  

    روح الله محمدنیاکوشکی گفت : ۹۰/۰۸/۲۵

    با عرض سلام و خسته نباشید این مطالب دقیقأ عین مطالب مقاله من در اولین همایش طیور قم بوده با همین عنوان چرا اسمی از من برده نشده به نظر خودتون این خودش یک نوع سرقت ادبی نیست که مطلبی رو از هر کجا که بر میدارید باید رفرنس بدید

    پاسخ...
  •  

    ناصر نظري گفت : ۹۰/۰۸/۲۵

    بسيار عالي بود فقط در مورد بستر مناسب بايد بگويم كه در حالي كه دماي سالن مناسب است اما دماي بستر پايين مي باشد و اكثر مرغداران عزيز از اين مورد غافل مي شوند و با پهن كردن رول مقوايي اقدام به جوجه ريزي مي كنند در حالي كه بايد در هر فصلي از سال متناسب با دما از مقدار مناسب پوشال جهت جلوگيري از انتقال سرما به پاي جوجه ها استفاده نمود.بطوري كه اگر شما در فصل تابستان پاي خود را (بدون جوراب)در سالن اماده پذيرايي از جوجه ها روي كاغذ بگذاريد متوجه اختلاف دما خواهيد شد.

    پاسخ...
  •  

    I.T.P گفت : ۹۰/۰۸/۲۷

    سلام
    جناب آقای وح الله محمدنیاکوشکی، چرا مثل همه، فقط تیتر رو می خونید. آیا زیر تیتر مقاله رو که کاملا مشخص هستید رو خوندید؟آیا بالای مقاله رو خوندید - می شه بفرمایید منبع دیگه چی هست؟ کلمه سرقت ادبی رو راحت برای هر سازمانی به کار نبرید. درسته که خداروشکر رواج شده اما هر شرکت و یا سازمانی اون رو انجام نمی ده. کمی به عناوین و مطالب مقاله دقت کنید. به نظر من جای هر اقدام قانونی رو برای شماباز گذاشته.

    پاسخ...
  •  

    mohsen گفت : ۹۰/۰۸/۲۸

    سلام من با چند نفر از جوونای دیگه میخواییم یه مرغداری بسازیم و شروع به کار کنیم
    به راهنمایی شما نیاز مندیم

    پاسخ...
  •  

    امیر جالینوسی گفت : ۹۰/۰۹/۰۵

    مقاله خوب و کاربردی بود. بهتر است که مقاله ها به همین سمت برود و تجربیات افراد بازگو شود. به شما دوست عزیز تبریک میگویم.

    پاسخ...
  •  

    ابوذر گفت : ۹۰/۰۹/۰۵

    با سلام من مهندس علوم دامی هستم با کلی وام و بدهی یک مرغداری ساختم ولی متاسفانه رو به ورشکستگی هستم کمکم کنید مرغ ارزان دان گران سوخت گران......... تجربه کافی دارم میانگین وزن مرغم 2700گرم اما ضریب تبدیلم پایین است چکار کنم دان هم خودم می زنم

    پاسخ...
  •  

    - گفت : ۹۰/۰۹/۰۷

    سايت پرباري بودخيلي ازش استفاده كردم.
    ممنون

    پاسخ...
  •  

    کوروش گفت : ۹۰/۰۹/۱۰

    اطلاعات خیلی مفیدی بود . از شما تشکر میکنم

    پاسخ...
  •  

    مهدی حیدری گفت : ۹۰/۰۹/۲۵

    خیلی عالی است متشکرم

    پاسخ...
  •  

    رحیمی پناه گفت : ۹۰/۱۰/۱۲

    بسیار عالی بود و تشکر از این مقاله کامل شما خیلی کمک کرد

    پاسخ...
  •  

    محمودرضا امینی گفت : ۹۰/۱۰/۲۰

    مقالات را برای ما هم بفرستید ما هم 3 سال است که در کار مرغداری هستیم اما اوضاع الان خیلی خرابه با این دان و سوخت و ....

    پاسخ...
  •  

    mehdi ahmadi گفت : ۹۰/۱۲/۰۱

    ba salam va arze khaste nabashid khedmate modirane site khube itp .daneshjuye dampezeshki hastam va kheili az maghalate khubo karbordi2n estefade mikonam .mer30

    پاسخ...
  •  

    دکتر ایرج نقی زاده گفت : ۹۰/۱۲/۲۷

    باتشکر از مقاله پر محتوای شما ،مهمترین نکته که از قلم افتاده است فاصله زمانی خروج جوجه از دستگاه جوجه کشی تا رسیدن به سالن پرورش است که بسیاری از مرغداران عزیز این زمان بسیار حساس را به رانندگان خودروهای حمل جوجه می سپارندبخصوص در فصل سرماکه نتیجه این اعنماد در بسیاری از موارد تلفات شدید در هفته اول در اثر درگیریهای تنفسی که گاهی در کل طول دوره این مشکل ادامه می یابد وباعث ضرر و زیان زیادی می شود که توصیه بنده به مرغداران محترم این است که خود شخصا همراه خودروی حمل جوجه باشند ودر طول راه باتنظیم میزان دریچه های ورود هوا جوجه را باکمترین مشکل به سالن برسانند

    پاسخ...
  •  

    سید اسحاق حسینی گفت : ۹۱/۰۲/۱۰

    باسلام وخسته نباشید وتشکر از مقاله خوبتون.
    فقط اینکه بسیاری از مرغدار های ما دسترسی با سایت و...نداشته در صورت امکان به صورت دیگر هم اگر مرغداران از یکسری اطلاعات باخبر شوند ممنون می شم.

    پاسخ...
  •  

    دکتر ایرج نقی زاده گفت : ۹۱/۰۲/۱۶

    باتشکر از جناب آقای سید اسحاق حسینی که به فکر مرغداران محترم می باشند ، باید عرض کنم امروزه به ا فرادی که به صرف داشتن یک چهار دیواری با امکانات دان خوری و آبخوری خود را مرغدار می دانند، مرغدار نمی گویند بلکه باید تفکر مرغدار بودن را داشت تا مرغدار خوبی بود ولازمه آن داشتن علم ونیز ارتباط با منابع علمی می باشد که در غیر این صورت راه به ناکجا آباد است . سپاس خدارا که امروزه ابزارهای مختلفی از جمله کتاب ،سی دی ، مجلات و نهایتا" اینتر نت وجود دارند ولی متاسفانه برخی از مرغداران عزیزاطلاعات کافی ولازم در خصوص نحوه استفاده از این امکانات را ندارند

    پاسخ...
  •  

    سید اسحاق حسینی گفت : ۹۱/۰۲/۲۶

    با تشکر از از سایت خوبتون وهمچنین خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر تقی زاده:بایستی عرض کنم که صحبت های شما کاملا صحیح ولی من یکسری ازمرغداران را می شناسم که اصلآ صحبت هم که درخصوص یکسری اصول کاربردی و مفید در پرورش مرغ بیان می کنی را زیاد توجه نمی کنند تا اینکه برسد سایت وسی دی و..بعد هم اینکه در حین پرورش آنقدر مرغدار فکرش مشغول که اصلآ فرصت نمی کنه دنبال راه وحل مناسب باشه و...با تشکر

    پاسخ...
نظر خود را ثبت نمایید
  • موارد زیر جهت نمایش تایید نخواهد شد:
  • ۱- در متن شماره همراه و آدرس الکترونیکی درج شود
  • ۲ - در متن از جملات و الفاظ غیر عرف استفاده شود
  • ۳ - متن انگلیسی یا پینگلیش تایپ شود
Copyright © 2006 - 2024 ITPNews.com